Головна функція льоду охолодження напою та підтримання його температури протягом певного часу. Лід починає танути і холодна вода поступово охолоджує напій.
Якщо напій не може похвалитися вишуканим букетом, йому нема чого втрачати, крім надмірної фортеці, а іноді й неприємного присмаку. Ці недоліки допомагає приховати лід – вода, що з'явилася при таненні, знижує міцність, а охолодження пом'якшує смак і згладжує «спиртовий» аромат, дозволяючи букету хоч якось розкритися.
Лід – це один з найважливіших інгредієнтів коктейлю, в процесі приготування коктейлю, будь-яким способом, лід охолоджує коктейль і одночасно тане, розбавляючи його, а значить вода, з якої виготовляється лід, — це повноправний інгредієнт, який легко може зіпсувати навіть ідеально приготовлений. коктейль.
Для охолодження напоїв застосовують різні типи льоду: коктейлів (кубиковий лід малих та великих розмірів), для фраппе (дрібнодисперсний колотий) лід у вигляді стружки), міст (мелений лід у вигляді підталого снігу), декоративний лід різних форм та розмірів. Також буває пальчиковий, лускатий та інші види льоду.