хамса та кілька – зовсім не родичі. Разюче відрізняються вони і до смаку – як відсотковим вмістом жиру (хамса значно жирніша), і самим ліпідним складом, і заміняти хамсу (і анчоусів) кількою не можна: це однаково, що заміняти каперси солоними огірками.
Що краще за хамса чи кілька?
Хамса – рибка жирніша, особливо та, що виловлюється восени. Засолювання хамси часто виробляють без пікантних приправ, щоб не затьмарити ними особливий приємний смак головного інгредієнта. При засолюванні кільки прянощі тільки вітаються. Кілька сприятливо впливає стан кісток.
Яка користь від кількох?
У складі кілька містяться корисні жири, йод, вітаміни В1 і В2, натрій, фосфор. Це корисно для імунітету, загального зміцнення організму, кісткової тканини.. Солону кільку не рекомендують вживати при індивідуальній непереносимості морепродуктів, а також при захворюваннях нирок та шлунково-кишкового тракту.