Брусниця – вічнозелений чагарник (Vaccinium vitis-idaea): її червоні ягоди тримаються під снігом до весни. Брусниця багата на вітамін C і пектин. Відвар з листя брусниці корисний при захворюваннях нирок (він діє як природне сечогінний), відвар з ягід вгамовує спрагу при гарячці. Брусничний сироп загострює зір.
Які хвороби лікують брусниця?
Чинить брусниця і антисклеротичну дію. Вона зміцнює стінки судин, серцевий м'яз, її потрібно їсти хворим. гіпертонією, ішемічною хворобою серця та ревматизмом. Брусниця широко застосовується не тільки в лікувальних цілях та харчуванні, а й у косметології.
Коли не можна їсти брусниці?
Якщо у гіпертоніків ягоди знижують високий артеріальний тиск, то у тих, хто і так схильний до низького, брусниця може викликати навіть непритомність. Не варто їсти багато брусниці людям з підвищеною кислотністю шлунка та нездоровою печінкою.