Вважається, що хліб із дріжджового тіста вперше з'явився в Стародавньому Єгипті у зв'язку з місцевими сприятливими умовами для зростання пшениці, а для приготування такого хліба потрібно вивести сорт пшениці, який має дві нові властивості.
Приблизно шість із половиною — п'ять тисяч років тому людина навчилася обробляти та культивувати пшеницю та ячмінь. На той час винайшли ручні млини, ступки, народився перший печений хліб. Археологи припускають, що одного разу під час приготування зернової каші частина її вилилася і перетворилася на рум'яну коржик.
Спочатку люди поїдали зерна у сирому вигляді, а потім почали розтирати зерна камінням, одержуючи борошно грубого помелу. Вони її варили та робили своєрідну кашу, включаючи зернові у щоденний раціон. В результаті такий первісний вид обробки є прообразом виготовлення борошна та випікання. хліба.
Що російські люди вважають хлібом, а що – калачом, що – пирогом, а що – короваєм, що – оладками, а що – млинцями мінялося з часом.