У вільному вигляді у природі не зустрічається, але може бути отриманий із різних сполук. Натрій – шостий за поширеністю елемент у земній корі: він знаходиться у складі численних мінералів, включаючи польові шпати, содаліт і «кам'яну сіль» (галіт, хлорид натрію).
Найбільшими джерелами натрію є кухонна сіль, бульйонний порошок, готова їжа, консерви, солоні та копчені продукти, сир, хліб, м'ясопродукти, оливки, картопляні чіпси.
Натрій не можна брати руками, оскільки він відразу вступає в реакцію з вологою шкіри і утворює луг, викликаючи сильні хімічні та термічні опіки. Зберігають натрій під шаром гасу або мінеральної олії в залізних герметичних контейнерах (рідина повинна повністю покривати реактив).
Елемент натрій необхідний для нормального зростання, сприяє нормальному функціонуванню нервів та м'язів, допомагає зберігати кальцій та інші мінеральні речовини у крові у розчиненому вигляді. Натрій допомагає попереджати тепловий чи сонячний удар, бере участь у транспорті іонів водню.