Також потрібні послуги мікробіолога у харчовій промисловості, освітніх та медичних закладах – лікарнях, університетах, бактеріологічних лабораторіях тощо. Мікробіолог може влаштуватися як у державну установу, так і приватну, обравши для себе відповідну сферу та посаду.
Після закінчення навчання випускники вищезгаданої спеціальності можуть обіймати такі посади:
- Мікробіолог;
- Бактеріолог;
- Біолог;
- Експерт;
- Стажист молодшого наукового співробітника.
Лаборант–мікробіолог виконує ферментацію антибіотиків та інших препаратів біосинтезу, вивчає бактерії віруси, гриби, найпростіші. Готує поживні розчини, збирає лабораторну апаратуру, стежить за чистотою та стерильністю у лабораторії.
Мікробіолог-спеціаліст з вищою спеціальною освітою займається вивченням мікроорганізмів, що викликають різні захворювання у людей та тварин. Проводить різні досліди та дослідження у лабораторіях.