У розчинної кави кофеїну менше, ніж у меленому, тобто приблизно стільки ж, скільки в зеленому чаї, який заварювали п'ять хвилин: 20–25 міліграмів на 100 мілілітрів. Так що ці напої можуть між собою конкурувати. Mehr 9, 1394 AP
Думка щодо змісту кофеїну в чаї так само, як і в кава, багатьма вимірюється терпкістю смаку, що докорінно неправильно. Але, якщо в кава, зміст кофеїну спочатку визначається сортом кавового зерна, то в чаї – Наступною обробкою. Так, чим менш ферментований та оброблений чайний лист, тим більше в ньому кофеїну.
Чай містить 2-5% кофеїну від загальної маси сухого чайного листа, тоді як кава – 0,65-2,7%. Але для виготовлення однієї порції кава нам знадобиться більше мелених зерен, ніж чайних листя для приготування напою. Тому з кава в кров надходить велика доза кофеїну.
Сублімований кава, як і будь-який розчиннийзазвичай містить трохи менше кофеїнучим кава у зернах. Одна чашка розчинної кави, виготовлена з 1 ч. л. (2 г) сухої речовини, що може містити 30–40 мг кофеїну (залежно від марки), у той час як чашка звичайного кава містить 70-140 мг.