А от кефір, йогурти, сир, кисле молоко, ряженку, масло, тверді сири – Можна пробувати. Адже у цих продуктах міститься мало лактози, яка у процесі сквашування переходить у молочну кислоту.
Важливо знати, що жирність молока на вміст у ньому лактози не впливає. Молоко рослинного походження – мигдальне, соєве, вівсяне, кокосове – лактозу не містить і може бути альтернативним варіантом вживання при непереносимості.
Наприклад, соєві сири, вівсяні йогурти, рослинне молоко: мигдальне, кокосове, рисове, горіхове чи вівсяне. І всі інші продукти, де є маркування «Без лактози» або «Підходить для веганів».
Де міститься лактоза? У чистому вигляді вона міститься тільки в молоці, а ось казеїн залишається навіть у кисломолочних продуктах (сир, сир, за винятком козячого, сметана, кислого молока, бринза, кумис, йогурт, козяче молоко, плавлений сир), а також у вершковому маслі, згущеному молока , морозиво та вершки.